Monday 29 August 2016

De unde provin numele zilelor în engleza ?

De  unde provin numele zilelor în englezĂ ?

DUMINICĂ (DIES DOMINICA)  SUNDAY
Considerată prima în ordinea zilelor săptămânii, această zi corespunde cu ziua soarelui la păgâni şi chiar şi-a mai păstrat acest nume până azi la germani (Sonntag) şi englezi (Sunday), care, traduse în limba română, înseamnă ziua soarelui.
LUNI  MONDAY
 Denumirile anglo-saxone, Monday în engleză, Montag in germana si Maandag în olandeză vin de la acelaşi astru având originile in Moon Day respectiv vechiul cuvânt monandaeg – ziua lunii.
 Lunea era bine să începi orice activitate casnică  pentru că aduce noroc. 
 MARŢI  TUESDAY
Tuesday-ul englezesc, Tirsdag-ul danez şi Tisdag-ul suedez vin de la zeul scandinav Tyr, zeul nordic al războiului,Tyr. De obicei, Marţea este o zi ideală pentru conflicte şi războaie. În câteva zone se consideră o zi rea, fără noroc, nepotrivită pentru a începe activităţi legate de casă sau pământ
MIERCURI  WEDNESAY
Englezescul Wednesday vine de la zeul Odin (Wodan), ca şi olandezul Woensdag. Este ziua comerţului şi a călătoriilor.
JOI THURSDAY
Thursday din limba engleză provine de la
numele zeului nordic al fulgerelor şi tunetelor,Thor . Ca şi denumirea Torsdag din limbile scandinave. Această zi aduce încredere în oameni, uşurează comunicarea şi relaţiile. Este de asemenea o zi foarte bună pentru evidenţiat talentul, cunoştinţele şi experienţa. 
VINERI FRIDAY
În engleză vine de la zeiţa scandinavă Frigg. În vechile limbi germanice numele zilei era Frigedag, actualmente Freitag în germană şi Vrijdag în olandeză. Această zi aduce încredere în oameni, uşurează comunicarea şi relaţiile.
SÂMBÂTA SATURDAY

În limbile anglo-saxone denumirea era Sater daeg, limbile moderne au preluat-o ca Saturday in engleză, Friday-Frigg,soţia lui Odin, zeiţa cerului şi a mariajului Samstag in germana si Zaterdag în olandeză. În Scandinavia, Lördag în Suedia, Lørdag în daneză şi norvegiană, traducerea înseamnă “ziua spălatului”. Însă pentru oamenii zilelor de azi,este o zi de odihnă, dar şi de distracţie. Pentru americani,este ultima zi a săptămînii, de aceea, denumirea de Saturday vine de la Saturn, care mai înseamnă şi zeul timpului!

https://vi.scribd.com/doc/80467447/Numele-zilelor-saptamanii

No comments:

Post a Comment